vrijdag 24 december 2010

Port City gebouw 3 (en gedeeltelijk 2) Waalhaven te Rotterdam
















Het project bestaat uit twee verschillende kantoorgebouwen (gebouw 2 en 3) met een bovengrondse parkeergarage die zijn gebouwd op een gedempt stuk van de Waalhaven.

De gebouwen bestaan in hoofdzaak uit diverse prefab wanden, balken, kolommen, kanaalplaatvloeren, metselwerk, aluminium gevels, sierbeglazing tegen de beide ronde kernen en een staalconstructie.
Beide gebouwen beslaan ongeveer 8000 m2.



Aan de binnenzijde bestaat de inbouw uit toiletruimten, vier stuks liften, prefab trappenhuizen met hekwerk en stalen kozijnen en puien.

De begane grondvloer is nog voorzien van extra harde isolatie in combinatie met een druklaag.
Op alle verdiepingen als ook op de begane grond zijn stalen data-goten in de druklaag ingestort.  

Het dak van het parkeerdek zal gebruikt worden als wandeldek op de begane grond en is voorzien van hardhouten vlonderdelen, betontegels en verlichting.
Beide gebouwen zijn hierdoor met elkaar verbonden.
Dit dek is verder voorzien van plantenbakken met daar omheen hardhouten zitbankjes en een stalen hekwerk rondom.
Op het dak van beide gebouwen is ook nog een glazenwasinstallatie aangebracht.

De technische ruimten van de W-installatie zijn gesitueerd op het dak achter de metselwerk gevel en de rest in de P-garage.

Uitvoering: 2009-2010



Bouwcentrum te Rotterdam

De renovatie van de 2e t/m de 16e verdieping bestond uit het volledig slopen van de stalen gevelkozijnen, het strippen van de gehele verdieping en het schoonspuiten van de gevelelementen.
Met behulp van ruiletage’s en tijdelijke huisvesting elders is vervolgens het geheel weer opnieuw opgebouwd en ingevuld.

Op de 1e verdieping en de begane grond is een compleet nieuwe gevel aangebracht en zijn deze ruimten opnieuw ingevuld.
De verhuurbare ruimten op de begane grond zijn volgens de wensen van de huurder verbouwd.
Ter plaatse van de parkeergarage zijn ook nog diverse aanvullende voorzieningen gerealiseerd.

De liftmachinekamer en de technische ruimte bovendaks zijn ook compleet gerenoveerd en opnieuw ingevuld.
Op het dak is bovendien een stalen opbouw met gevelbeplating gerealiseerd die het eindelijk mogelijk maakte op het dak te kunnen komen alsmede naar de technische ruimte.

Als aanvullende opdracht is later de complete luxe inbouw van het gehele complex erbij gekomen alsmede diverse voorzieningen en  aanpassingen in de andere bestaande gebouwen.

Ter plaatse van de laagbouw zijn ook alle verdiepingen gerenoveerd, alleen is hier een nieuwe gevel aangebracht voor de bestaande.
De aanvullende opbouw van de zesde verdieping op de laagbouw bestaat uit een staalconstructie met prefab kanaalplaten als dak.
De invulling van de gevels heeft met houten elementen plaatsgevonden.
Tegen deze laagbouw is ook nog een trappenhuis met lift gerealiseerd.

Uitvoering: 1989-1991

Hoofdkantoor VNU fase 1 en 2 te Hoofddorp






Het project is in twee fasen gerealiseerd. Het totale vloeroppervlak van beide fasen omvat ongeveer 32.000 m2. Onder het gebouw is ook nog een bovengrondse parkeergarage aanwezig.

Het gebouw bestaat in hoofdzaak uit prefab gevelelementen, aluminium gevelkozijnen, kanaalplaatvloeren met een druklaag en een natuursteen gevelbeplating tegen isolatie.
De entree van het gebouw bestaat uit een staalconstructie, stalen dakbeplating en een aluminium vliesgevel.




De inbouw bestaat uit afgewerkte toiletruimten, prefab trappenhuizen en diverse stalen kozijnen en puien.

Voor de dakopbouwen is gebruik gemaakt van een staalconstructie, metselwerk en een staalplaat dakbeplating. Voor het verminderen van het geluid naar de omgeving toe van de op het dak staande voorzieningen is een nog een extra stalen wand met speciale absorptie gevelpanelen aangebracht.
Het grote atrium in fase 1 is voorzien van een glazen dak op een staalconstructie met een overspanning van 17 m1.
De verdere inbouw bestaat uit twee stuks glazen panoramaliften, akoestische voorzieningen, binnengevel beplating, een houten plafond en glazen hekwerken op de verdiepingen.   

Bij de lage tuindaken is als afwerking gebruik gemaakt van gekleurde prefab afdekbanden.

De bestrating met voorzieningen ter plaatse van de bovengrondse parkeergarage, maakte ook deel uit van de opdracht.

Uitvoering: 1996-1999

Scholendependance "Hoekse Huis" te Bergschenhoek


















Aan de Parkzoom 2 zijn drie verschillende gezindte scholen in een cluster samengevoegd onder één dak, maar wel met elkaar verbonden door een brede gang t.p.v. de entree.
Op de 1e verdieping bevind zich ook nog een sportzaal met diverse voorzieningen.















Het gebouw bestaat in hoofdzaak uit een staalconstructie gecombineerd met prefab houten kolommen, kanaalplaatvloeren, metselwerk en een volkern gevelbeplating met houten kozijnen en puien.

De complete inbouw van het gebouw is sober uitgevoerd en bestaat uit lokalen, sanitaire voorzieningen e.d. en behoorde ook tot de opdracht.

Het hekwerk rond een gedeelte van het gebouw behoorde eveneens tot het geheel.

Het totale vloeroppervlak bedraagt ongeveer 2700 m2.

Uitvoering: 2005-2006

donderdag 23 december 2010

5 Stuks postsorteercentra in Nederland

















Deze bovenstaande foto’s zijn afkomstig van het project te Nieuwegein.
De andere vier staan in Den Bosch, Amsterdam, Zwolle en Leidschendam.
Elk sorteercentrum verschilt in uitvoering qua grootte van de anderen, maar in de basis zijn ze qua gevelbeeld gelijk.
Daar Rotterdam compleet afweek van de andere vijf stuks, werd deze door een apart projectteam uitgevoerd.  

Het kantoorgebouw bestaat uit prefab gevelelementen met een aluminium vliesgevel, kanaalplaatvloeren en een staalplaat dak.

De hal bestaat uit een enorme staalconstructie, stalen dakbeplating, prefab gevelelementen, aluminium gevels en een in het werk gestorte, gesegmenteerde en gevlinderde vloer.
Ook zijn er diverse technische ruimten en kantoren in de hal gerealiseerd.

De inbouw in de kantoren en de infra rondom het gebouw behoorde ook tot de opdracht.

Daarnaast zijn er in de hal diverse voorzieningen opgenomen voor het kunnen laten functioneren van de later geplaatste sorteermachines.

Uitvoering: 1995-1996

Bestuursgebouw universiteit te Leiden




















Het geheel bestond uit het vernieuwen en opknappen van de inrichting en het aansluiten op de nieuwbouw van een vleugel aan de achterzijde van het gebouw.
Voor de restauratie van een aantal onderdelen is gebruik gemaakt van hiervoor gespecialiseerde vaklui.

Uitvoering: 1999

Leski Meubelen te Zoeterwoude


Bij dit project is de gehele bestaande gevel in fasen gestript, een gedeelte van het pand gesloopt en gelijktijdig met een interne verbouwing en uitbreiding opnieuw aangebracht en ingevuld.

Het gebouw bestaat in hoofdzaak uit een staalconstructie, kanaalplaatvloeren, stalen dakplaten en een aluminium gevel met gekleurde beglazing.

Uitvoering: 2008

Kindcluster 2 Nesselande te Rotterdam












Aanzicht van het schoolgebouw
Aanzicht van het clubgebouw

In de nieuwe wijk Nesselande te Rotterdam is in de 1e fase een clubgebouw met sportzaal en kleedruimten (bouwdeel A) en twee scholen onder één dak (bouwdeel B) gerealiseerd.
Het gebouw wordt de gehele week (ook 's avonds, sportzaal) door vier stuks instanties gebruikt, waardoor er toegangscontrole en zones zijn aangebracht.

De twee gebouwen bestaan in hoofdzaak uit een staalconstructie, kanaalplaatvloeren, stalen dakplaten, diverse prefab gevelelementen, aluminium gevelpuien en metselwerk rondom.
In bouwdeel B is het atrium het meest opvallende alsmede het gedeelte daktuin.

Tegen de langsgevel van bouwdeel A is nog een stalen tribune gesitueerd voorzien van houten delen.

Aan de andere langszijde is een dakterras gecreëerd.

Uitvoering: 2008-2009

woensdag 22 december 2010

Logistiek bedrijfsgebouw fase 1 en 2 te Barendrecht













Fase 1                                                  Fase 2


Het gebouw bestaat uit een distributiehal voor gekoelde supermarktproducten met een bruto vloeroppervlak van ongeveer 25.000 m2 in twee lagen en een “zwevend” kantoor, ook in twee lagen, van circa 1250 m2 bruto vloeroppervlak. De tweede fase beslaat ongeveer 10.000 m2 die is verdeeld in een uitbreiding op de bestaande hal, een aanvullend expeditiekantoor aan de kopgevel en een inpandige uitbreiding met een extra koelcel in de hal. Ook is er voor het kantoor als fase 1B een uitbreiding in de hal gerealiseerd.


Het kantoor bestaat uit een staalconstructie in twee lagen, waarvan die van de beide langsgevels op de grond in elkaar is gezet en daarna tegelijkertijd met twee zware kranen rechtop zijn gezet en met elkaar zijn verbonden.
Verder kanaalplaatvloeren met een druklaag, stalen dakplaten, twee soorten glazen gevels (spider en stalen) en een volkern gevelbeplating tegen sandwich gevelpanelen aan de kop- en zijgevels en aan de onderzijde tegen een houten balklaag.
Ter plaatse van de glazen entree onder het kantoor is nog een liftvoorziening aangebracht omgeven door een stalen trappenhuis naar de verdiepingen toe.
De opbouw met technische ruimten bestaat ook uit een staalconstructie met stalen dakplaten en een glazen gevel rondom.

De inbouw bestaat uit diverse stalen voorzieningen in combinatie met metalstudwanden, afgewerkte toilet- en kantoorruimten met systeemplafonds voorzien van verlichting e.d. en een toegangscontrolesysteem.  

De hal bestaat uit diverse prefab elementen t.p.v. de 42 stuks laad- en losdocks, een staalconstructie, stalen dakplaten, stalen gevelbeplating in kleur tegen sandwich gevelpanelen, een in het werk gestorte en gevlinderde vloer op de begane grond en kanaalplaatvloeren met een druklaag op de verdieping.
In de vloer van de begane grondvloer is nog een transportvoorziening ingestort die de karretjes vanaf de docks naar een opslagpositie kunnen brengen.


De binnenzijde van de hal is ook nog voorzien van een opgaande en neergaande hellingbaan naar en van de verdieping. Deze is samengesteld uit een staalconstructie met daartussen staalplaatbetonvloeren en ook een gevlinderde en ingestrooide druklaag.

Het kantoor en de hal zijn d.m.v. een stabiliteitswand met voorzieningen met elkaar verbonden. Deze wand is met behulp van Mammoet schoren in één keer gestort.

De bijgebouwen bestaan uit een staalconstructie, kanaalplaatvloeren, stalen dakplaten, stalen gevels, en twee soorten gevelbekledingen in kleur.

De hal moest natuurlijk ook voldoen aan de HACCP normen. Dit wil zeggen dat er nergens ophoping van stof e.d. mogelijk mag zijn. Hiertoe zijn er vele aanvullende voorzieningen aangebracht, zoals stalen afwerkplinten langs de gevelzijden. Ook heeft dit invloed op hoe de staalconstructie en de windverbanden in de gevels gemonteerd dienden te worden.

Verder zijn er op diverse posities vele soorten stalen aanrijdbeveiligingen, hekwerken en hulpstaal aangebracht voor de alle voorzieningen op of hangend onder het dak.

Rondom het gebouw behoorde ook de infra-werkzaamheden met de diverse bijbehorende voorzieningen tot de opdracht.

Daarnaast is naast het gebouw een nieuwe prefab hoog- en laagspanningsunit geplaatst op een vooraf aangebrachte balkenfundering met daar omheen een stalen hekwerk op betonpoeren.

Fase 1 heeft in 2008 nog een nominatie gehad voor de Nationale Staalprijs in de categorie B Industriebouw. Uiteindelijk is de 2e prijs in de wacht gesleept.

De eigenaar van het geheel is The Greenery en de huurder expeditiebedrijf Hollander.

Vanuit deze locatie worden dagelijks de vele Plus Supermarkten bevoorraad.

Uitvoering: 2007-2009

2 Stuks productiehallen te Heusden














Locatie Grotestraat
Locatie Bakkersdam

Op de beide productielocaties is een uitbreiding op de bestaande capaciteit gerealiseerd.
Beide hallen bestaan uit een staalconstructie met stalen dakbeplating, kanaalplaatvloeren met een druklaag, metselwerk, houten kozijnen en een gevelbeplating met overheaddeuren.

De inbouw bij beiden bestaat uit een sanitairunit.
Uitvoering: 2007

Penitentiaire Inrichting te Alphen a/d Rijn


Het gehele complex bestaat uit in totaal 9 stuks bouwdelen (A t/m J).
Op deze foto zijn het ontvangstgedeelte (A), twee vleugels met cellenblokken (F+G) en het hoofdgebouw zichtbaar (C1 en C2).
Het aantal cellen bedraagt in totaal 244 stuks en zijn verdeeld over meerdere lagen en vleugels.
Bovenin het hoofdgebouw zijn 2x4 stuks aparte prefab isoleercellen gesitueerd.
De gebouwen bestaan in hoofdzaak uit prefab betonelementen met daarvoor een metselwerk gevel.
De vloeren en kolommen zijn echter allemaal in het werk gestort.
Dat de inrichting, het gebruik van materialen en de diverse voorzieningen van het geheel apart genoemd mag worden spreekt voor zich.
Natuurlijk is er op diverse plaatsen ook een toegangscontrolesysteem e.d. opgenomen.

Als omheining van het gehele pand is gekozen voor gekleurde prefab betonelementen met daarin opgenomen stalen poorten in dezelfde kleur.

Uitvoering: 1994-1995

Gemeentekantoor te Sliedrecht
















Op de vleugels en onder de zwevende opbouw van het gebouw is een bovendakse parkeergelegenheid aanwezig.
Deze is te bereiken via een aan de zijkant gesitueerde oprit en te voet via de beide prefab trappen van de vleugels of de uitgang onder het zwevende gedeelte.

Het gebouw bestaat uit diverse staalconstructies, kanaalplaatvloeren, houten gevelelementen, metselwerk met houten kozijnen, stalen gevelbeplating en een aluminium vliesgevel van de entree aan de waterzijde.

De oprit bestaat uit een staalconstructie met daartussen aangebrachte breedplaatvloeren met daarop een gevlinderde en ingestrooide druklaag.


Ter plaatse van de oprit naar het bovengelegen parkeerdek zijn nog slagbomen en stoplichten aangebracht om de toegang te kunnen regelen. Op het parkeerdak zijn diverse aanrijdbeveiligingen en belijning aangebracht.

Ook is de complete inbouw gerealiseerd met een bedrijfsrestaurant alsmede alle infra-werkzaamheden rond het gebouw, inclusief de hekwerken.

In het kantoor zijn in één vleugel diverse verhuurbare ruimten voor verenigingen e.d. gesitueerd.

Naast het gebouw is ook nog een nieuwe hoog- en laagspanningsruimte gerealiseerd.   


Uitvoering: 2003-2004

136 Woningen fase 3 t/m 5 Erasmuspark te Den Haag

De woningen zijn uitgevoerd in vier varianten.
Vier blokken zijn bovendien nog voorzien van een ondergrondse parkeergarage.
De woningen zijn allen gebouwd met het tunnelsysteem.
Verder bestaan ze uit aluminium kozijnen en prefab gevelelementen die al zijn voorzien van metselwerk.
Een aantal typen hebben daarnaast nog prefab balkons aan de gevels.

Uitvoering: 2006-2007



Juniorcollege van het Develsteincollege te Zwijndrecht




Dit gedeelte is speciaal bedoeld voor de laagste klassen van het voortgezet onderwijs.
Het geheel bestaat uit een uitbreiding met dakopbouw op het bestaande gedeelte (hoogbouw), algemene ruimten (laagbouw) en een inpandige fietsenstalling (metselwerk gedeelte).

Het is opgebouwd uit een staalconstructie, kanaalplaatvloeren, prefab elementen, aluminium kozijnen en gevels alsmede twee typen gevelbeplating in twee verschillende kleuren.

Binnen in het gebouw zijn diverse lichte kleurstellingen toegepast op zowel de vloeren als op de wanden.













In de grote hal naar de lokalen op de 1e verdieping is een brede stalen trap met een soort vide gerealiseerd.
De verdere inbouw maakte ook deel uit van de opdracht. 


In het bestaande gedeelte van de school hebben diverse ruimten een verbouwing ondergaan en zijn ook een aantal ruimten gerenoveerd.

Om het geheel op elkaar te laten aansluiten is er natuurlijk ook een verbinding gemaakt van oud naar nieuw.

De infra en het hekwerk rondom de nieuwbouw behoorde ook tot de opdracht.



Uitvoering: 2006-2007

Cultureel Centrum "Het Paard van Troje" te Den Haag

Op deze foto is de zijgevel van de nieuwbouw aan de Lange Beestenmarkt met de grote stalen elektrische bruine schuifdeur zichtbaar, waarvan de rail in de gevel is ingelaten.
Ook is de inrit met hoogtebegrenzing naar de achterliggende parkeerplaats voor de bewoners aan de rechterzijde te zien. 
Deze gevel bestaat uit Cortenstaal met een stalen ophangconstructie, een waterdichte achterconstructie en kunststof gevelkozijnen in kleur.
Aan deze zijde is ook over drie verdiepingen kantoorruimte met sanitaire voorzieningen gerealiseerd die een trapopgang heeft aan de voorgevel.

Daar de bestaande voorgevel aan de Prinsegracht 12 gehandhaafd moest blijven is een tijdelijke stalen opvangconstructie in de huiskleuren van HBG aangebracht, die na verankering aan een achterconstructie weer is verwijderd.
Hier achter is na sloop van het bestaande pand de gehele nieuwbouw gerealiseerd alsmede een gedeelte gerestaureerd en verbouwd (het café op nummer 10 en het jazzcafé op nummer 14) en beiden intern verbonden met het poppodium.
Het ontwerp is nog ingrijpend aangepast, daar de beide naastliggende zijgevels behoorlijk schuin bleken te staan na inmeten en het geheel er dus niet tussen paste. 
 
Vanwege het geluid staan de beide inpandige zalen op veerpakketten en hiermee compleet los van de omgeving.
Aan de voorzijde zijn ze aangebracht op 6 stuks in het werk gestorte kolommen en aan de achterzijde zijn deze 8 stuks half ingelaten in twee stuks verdieping hoge betonwanden.
Daar de beide zalen hier in zijn geheel bovenop staan, diende deze al in de ruwbouw te worden meegenomen.


De inrichting van de grote zaal bestaat uit in het werk gestorte omloopvloeren met hierop beglazing in stalen hekwerk frames.
Tussen deze omloopvloeren ligt op één niveau een elektrisch verplaatsbaar stalen plateau.  
In het dak van de zaal zijn extra voorzieningen opgenomen voor het kunnen ophangen van de staalconstructie t.b.v. de verlichting e.d.




In de kleine zaal boven de entree aan de voorzijde is plaats voor 300 personen en die aan de achterzijde biedt plaats aan 1100 bezoekers.
De zalen bestaan uit in het werk gestorte betonbakken met als dak kanaalplaatvloeren met een druklaag
Het algehele dak van het gebouw is opgebouwd uit een staalconstructie op diverse kolommen aan de achterzijde en ingelaten balken t.p.v. de voorgevel en zijgevels met hierop een stalen dakbeplating. 
Om extra daglicht binnen te krijgen is het dak nog voorzien van een grote aluminium lichtkap, waaronder nog een liftschacht en een trappenhuis gebouwd zijn.

Verder is het gehele gebouw, vanwege de naastliggende panden, voorzien van vele geluidwerende voorzieningen (wanden, kozijnen en deuren). 

Uitvoering: 2002-2003

Covra Habog te Borsele




Dit opslag- en behandelingsgebouw voor de verwerking van twee soorten radioactief afval, is voor een gedeelte gemaakt met het destijds nieuwe product "zelf verdichtend beton". 
Het gebouw is bestand tegen aardbevingen, overstromingen, windhozen, de inslag van een vliegtuig en een gaswolkexplosie.
De dragende wanden en vloeren zijn 1700 mm dik en voorzien van 4 lagen wapening rond 32 mm.
Horizontale wapening verbindt hierin de twee stuks buitenste lagen met elkaar.
Alle onderdelen zijn met behulp van vele Demu verbindingsvoorzieningen in het werk gestort en sommige met spectaculaire ondersteuningen.














De stalen zijdeur is de toegang tot het gebouw waar de trein met het te verwerken afval binnenkomt. De gehele verwerking (verpakken in vaten en verder transport) is vanwege de aanwezige straling verder een geautomatiseerd proces en op afstand bestuurbaar.
Aan de andere zijde rijdt de trein dan weer een stalen deur uit, die beiden ongeveer 60 ton wegen.

Aan de beide langszijden van het gebouw bevinden zich twee soorten opslagbunkers met vaten:

- Afval dat minimaal 100 jaar opgeslagen moet worden (hoog radioactief). Deze vaten worden op
  elkaar gestapeld.
- Afval van ziekenhuizen e.d. in opslag voor een kortere periode (laag radioactief). Dit wordt in stalen
  in de vloer met hulpconstructie ingestorte vaten opgeslagen. 


Aan de linkerzijde op de foto bevindt zich de opslag voor hoog radioactief afval en rechts die voor laag radioactief afval.

In deze gevel zijn nog voorzieningen (Demu-ankers) aangebracht voor een eventuele latere uitbreiding.

Uitvoering: 1999-2000

dinsdag 21 december 2010

Kantoorgebouw "De Brienenoord" Rivium te Capelle a/d IJssel


Dit kantoorgebouw voor HBG Vastgoed was in eerste instantie bedoelt voor de verhuur, maar HBG U-bouw is hier toen zelf later in getrokken.

Het gebouw bestaat uit prefab binnenspouwbladen en liftschachten. De verdiepingsvloeren bestaan uit breedplaatvloeren met een druklaag. De zes stuks hoeken in het gebouw zijn allen in het werk gestort.
De gevel bestaat uit een aluminium vliesgevel in drie kleuren.
De dakopbouw bestaat uit een staalconstructie, stalen dakplaten en een golfplaat gevelbekleding.
De begane grond bestaat uit een geïsoleerde in het werk gestorte
betonvloer.
De entree wordt ondersteund door een staalconstructie.
De gehele inbouw en de infra rond het gebouw behoorde ook tot de opdracht.

Uitvoering: 1991-1992

13 Bedrijfsunits te Sliedrecht


Op het industrieterrein zijn 13 stuks verhuurbare units gebouwd, waarvan die op de beide koppen van het gebouw nog een extra kantoorgedeelte in twee lagen bevatten.
De tussenliggende units hebben alleen een gedeeltelijke houten vlondervloer met hekwerk als verdieping.
Ook zijn deze voorzien van een sanitairgedeelte en een technische ruimte.
De kantoren aan de kopzijde hebben dit ook, maar zijn daarnaast qua inbouw verder afgewerkt. 

Het gebouw bestaat uit een staalconstructie, stalen gevelbeplating, metselwerk, aluminium kozijnen, een roldeur en een staalplaat dak.

Uitvoering: 2004

Zorgcentrum "Graafzicht" fase 1 te Bleskensgraaf




























Het zorgcentrum bestaat uit voor het merendeel uit eenheden voor zelfstandig wonen met mogelijkheden tot verzorging. Verder zijn er winkeltjes, een recreatiezaal en personeelsruimten e.d. aanwezig.


Het geheel bestaat uit dragende kalkzandsteen wanden met breedplaatvloeren, diverse prefab onderdelen, metselwerk in twee kleuren, houten kozijnen en aluminium puien, diverse staalconstructies en een aluminium gevelbekleding.

De gehele inbouw behoorde ook tot de opdracht.

Uitvoering: 2004-2005