woensdag 30 januari 2019

Cooltoren te Rotterdam


Een zee aan nieuwe woonruimte in hartje Rotterdam, tussen de Schiedamsevest, de Schiedamsedijk en het Vasteland. Ondergebracht in een gebouw dat helemaal aansluit bij het karakter van de stad. The CoolTower pronkt in 2022 ongeveer 150 meter hoog de lucht in en herbergt dan circa 282 appartementen.
In een volgende fase zal dan nog de bijbehorende parkeergarage worden gebouwd.

Vooraf zijn een aantal bestaande panden gesloopt om plaats te maken voor dit unieke project.
Naar de toekomst toe zullen er meer van dit soort plannen in dezelfde omgeving ten uitvoer worden gebracht.

De appartementen bevinden zich op de 2e t/m de 45e verdieping in diverse typen met de hierbij behorende indeling, die voor een gedeelte qua wanden nog zelf in te delen zijn.
Ter plaatse van de middenkroon op verdieping 25 t/m 28 zijn de afwijkende appartementen te vinden, alsmede de penthouses die op niveau 46 t/m 50 gesitueerd zijn.
Links en rechts van de toren is vanaf de begane grond nog een uitbouw aanwezig (laagbouw), die het commerciƫle plint, de hoofdentree, de bergingen, de technische ruimten en 5 lagen short-stay appartementen bevatten. Deze laagbouw wordt het "Plintgebouw" genoemd.

De witte toren met parkeergarage krijgt een opvallende middenkroon die de hoogte van andere woontorens in het centrum markeert. Een verrijking voor de skyline.

Het ontwerp is zo gemaakt dat bandramen bewoners alle ruimte geven om te genieten van het adembenemende uitzicht. Ook balkons verbinden tot op grote hoogte met buiten. De constructie maakt dit mogelijk, daar de kern van het casco volledig draagt met outriggers die de vloeren ondersteunen voor extra stabiliteit. Een cool ontwerp in de wijk Cool.
Op hoogte samenstellen
Het project kent een turn-key oplevering. Dit is inclusief het uitwerken van het ontwerp en het bouwen ervan (D&C). Het ontwerp is hierdoor om meerdere redenen uitdagend. De toren kan bijvoorbeeld niet eenvoudig worden opgebouwd uit vooraf in elkaar gezette elementen. Vanwege de combinatie van verschillende materialen en gevelelementen moeten we alles op de bouwetages samenstellen. En daarbij voldoen aan hoge kwaliteitsnormen – bijvoorbeeld qua water- en winddichtheid – mede ten gevolge van de hoogte.
Vier verdiepingen windscherm
Niet alleen het resultaat telt, ook onze aandacht voor de arbeidsomstandigheden en de omgeving. Zo werken we met een vier verdiepingen hoog windscherm rondom: een goed afgeschermde werkomgeving. Die gaat steeds met de vordering van de ruwbouw mee omhoog. In Nederland nog uniek, in het buitenland hebben we er al goede ervaringen mee opgedaan.
Het project heeft ook bijzondere buren. Het Oogziekenhuis bijvoorbeeld, waardoor we speciaal trillingvrij heien. Of de brandweerkazerne die we vrij baan moeten blijven geven. Door de beperkte transportroutes toch wel een hele uitdaging.

Zettingen belendingen en constructieopbouw

Doordat het project ingeklemd ligt tussen de diverse naastgelegen objecten worden op gezette tijden de mogelijke zettingen hiervan gemeten. Bij afwijkingen kan er dus direct worden ingegrepen om verdere problemen te kunnen voorkomen. Het bouwen in een aantal fasen komt hier mede uit voort.
De gehele constructie bestaat in hoofdzaak uit in het werk gestort beton in combinatie met diverse prefab (balkons, trappen en wanden) en stalen onderdelen, waaronder een spantconstructie aan de achterzijde van het gebouw. Deze ondersteund een hier aanwezige onderdoorgang t.b.v. de later weer door te trekken straat.
Vanwege de verwachte zetting van het gebouw zal de fundering 50 mm hoger worden aangelegd.

Tubex funderingspalen


Er worden 167 Tubex groutinjectie palen geboord middels 2 boorstellingen. Een Tubex-paal is een in de grond gevormde, grondverdringende trillingsvrije schroevend aangebrachte groutinjectie paal met een permanente stalen casing en gietstalen boorpunt. Tubex palen met groutinjectie kunnen goed toegepast worden in zeer zware grondslagen met conuswaarden tot circa 80 Mpa. Op plaatsen waar zich zeer zware lagen bevinden is het mogelijk om te kiezen voor dit systeem, daar het paalpuntniveau gegarandeerd kan worden. De palen worden in 2 delen naar – 56,5 meter NAP geboord.


De bouwkuip wordt gevormd door een stalen damwandconstructie in combinatie met stempelramen in de hoeken die in een later stadium weer worden weggehaald. Deze omvat een lage en een hoge betonpoer, die de gehele toren dragen.
Onderstaand de bouwkuip van de lage poer (rechterzijde) waar later de overkraging van het gebouw gepositioneerd is en waar in de eindfase weer de bestaande straat onderdoor loopt, die nu afgesloten is.
De overlengte van de stalen palen wordt hier afgebrand, gevuld met wapening en met de pomp gevuld met beton.
Aan de linkerzijde de hoge poer die in fase 2 wordt aangepakt.



De laatste periode is het eerste, lage gedeelte van de fundering gestort en is nu het tweede gedeelte in uitvoering. Ook is de balk op het lage gedeelte van start gegaan, waar in een volgende fase de ondersteuningswand voor de toren op komt te staan. De uitstekende stekwapening is hier de verbinding voor. Ook op het hoge gedeelte is de stekwapening voor de later te maken betonwanden op de begane grond al zichtbaar.
 
 

Video-impressie V8 Architects