Als sinds mijn jeugd ben ik opgegroeid met de bouwwereld. In de loop van de jaren heb ik in verschillende functies diverse fraaie bouwwerken mogen meemaken. Hieruit is mijn passie voor bouwen ontstaan. Deze website geeft hier een mooi totaalbeeld van.
maandag 13 februari 2012
Nieuwbouw en renovatie Centraal Station te Rotterdam
Het nieuwe Centraal Station wordt een nieuwe blikvanger en entree tot de stad met internationale allure. De hal heeft aan de zuidzijde een enorme glazen pui met diverse entree's die direct uitzicht op de stad geeft. De grootte en hoogte van de hal zorgen hierbij voor ruimtewerking. Het hoge schuine dak zal worden afgewerkt met een houten plafond en speciale lichtkoepels met spiegels en aanvullende verlichting, waardoor er een optimale lichtverdeling ontstaat. Boven het houten plafond bevinden zich nog stalen loopbruggen t.b.v. het onderhoud van de aangebrachte techniek.
De hal biedt straks ook toegang tot de metro, RandstadRail, de ondergrondse fietsenstalling en een verhuurbare inpandige ruimte met trappenhuis. In noordelijke richting loopt de hal vloeiend over in de brede reizigerspassage onder de sporen en biedt een doorkijk naar de Provenierswijk en de tussenliggende vertrekkende en aankomende treinen. Het hoogste punt van de nieuwe hal is 30 meter en de totale oppervlakte bedraagt 4700 m2. Boven alle perrons komt één grote glazen kap. Aan deze glazen overkapping worden boven de sporen houten lamellen aangebracht en een gedeelte houten plafond welke verwijzen naar oude treinstations. Deze kap wordt 140 meter breed, 250 meter lang en heeft een hoogte van 12 meter.
Stalen loopbruggen met beloopbaar glas verbinden alle 16 perrons met elkaar. Deze bruggen zijn 5,5 meter breed en liggen op 6 meter hoogte boven de vloer van de passage. Tevens is elke brug voorzien van een lif vanuit de passage. De perrons zijn aan beide zijden van de passage per trap en roltrap bereikbaar. Deze zijn tussen de winkelruimten in gesitueerd. De zijwanden van de winkelruimten zijn hierbij afgewerkt met beglazing.
De nieuwe lichte reizigerspassage wordt 30 meter breed, dit in tegenstelling tot de 9 meter donkere tunnel in het oude station. Aan beide zijden hiervan komen verhuurbare winkelruimten met diverse voorzieningen. Aan de noord- en zuidzijde van de passage worden eveneens vier stuks verhuurbare kantoor- en winkelruimten gerealiseerd. Die aan de zuidzijde zijn inpandig, daar deze vallen onder de kap van de entreehal. De verhuurbare ruimten zijn beperkt afgewerkt en zijn eigenlijk alleen voorzien van een gevelpui met schuifdeuren, luchtverversing boven de schuifdeuren, nutsaansluitingen en verlichting. De rest van de afbouw is aan de huurders zelf.
Achter de winkelruimten in de passage zijn aan beide zijden techniekgangen voorzien. Deze zijn aan beide zijden aanvullend afgewerkt met aanrijdbeveiliging, omdat hier ook een gedeelte van de bevoorrading door wordt aangevoerd.
De vloer van de hal en de passage is voorzien van gevlamde natuursteentegels in patroon met diverse kruipluiken. De verdere inrichting hiervan bestaat uit stalen staande en verlichte verwijsborden, meerdere grote digitale schermen, zitbanken, beveiligingscamera's, voorzieningen voor de ov-chipkaart poortjes en aanrijdbeveiligingen. Voor de gehele inrichting zijn vele aanvullende voorzieningen getroffen, inclusief die voor het neutraliseren van geluid.
De in het werk (middels voorspanning) gestorte sporenbakken worden aan de onderzijde afgewerkt met een aluminium plafond, verlichting, hangende verwijsborden aan stalen pendels met e-voorzieningen en een tracé voor het C-2000 systeem. Een kopzorg hierbij was nog de doorbuiging van het geheel door de treinbelasting (max. 60 mm) in relatie tot de gevelpuien van de verhuurbare ruimten. Maar hier is een uitvoerbare oplossing, in de vorm van in elkaar schuivende u-profielen, voor gevonden.
Aan de noordzijde kan de passage worden afgesloten middels electronisch bedienbare stalen rolhekken die wegvallen in een rvs luifel met achterliggende staalconstructie.
Ook is er aan de noordzijde een grote fietsenstalling met techniekruimte voorzien, welke valt onder de glazen overkapping van spoor 16.
Een gedeelte van het geheel bestaat uit renovatie en beslaat de goederen- en passeertunnel. De passeertunnel (die Het Weena met de Provenierswijk verbind) zal hierbij in de staat van voor het project worden teruggebracht. Deze bestaat uit een nieuwe wandelbestrating, een asfaltbedekking als fietsstrook, stuckwerk, tegelwerk met anti-graffiti behandeling op de wanden, schilderwerk, drie stuks beloopbare glazen vloeren op een staalconstructie in het plafond en diverse profielafwerkingen.
Het gehele project is constructief in hoofdzaak opgebouwd uit staalconstructies, prefab elementen en aluminium gevels met beglazing.
Omdat de reizigers geen hinder mochten ondervinden van de werkzaamheden zijn er op verschillende tijdstippen diverse tijdelijke maatregelen getroffen en is er ook in het weekend, avond en nacht gewerkt.
Uitvoering: 2012 - 2013
Abonneren op:
Posts (Atom)